Jom lepaskan "tension" .. Hehe..

Posted in: - 16 Comment
Salam.
1- erm,nak cakap sikit ini kat awak.. baca NO 5
2- Mmmm..bagaimana ek nak cakap? baca saja lah NO 8
3- nak tau ekh?erm,baca NO 9
4- huh,daripada pening baik baca kejap NO 15
5- bagaimana ek nak cakap.. NO 17 saja k..
6- kita nak cakap sekarang tapi lebih baik baca NO 16
7- kita akan cakap tapi baca dulu NO 2
8- yang kita nak cakap neh simple saja..tapi baca dulu NO 4 k?
9- tak payah lah berdebar2 begitu..cuma baca kejap NO 18
10- Belom lagi lah..baca NO 19 ye..
11- dah penat ekh? baca kejap NO 13
12- sebenarnya kita nak cakap kalau….(ah baca no 3 lah)
13- tinggal sikit saja lagi baca NO 20
14- argh,penat ini..baca NO 1
15- adush,dah pening dah ni.. baca lah NO 6
16- lorh,masih tak paham lagi kew? baca NO 12
17- ades,nak cakap ini..baca NO 7
18- kita taktau kalau awak paham..tolong baca NO 10
19. Baca NO 11 dengan tenang ye..nt awak akan tau..
20- okey2,sekarang kita cakap..baca NO 14, tapi slow2 saja k....

Antara Doktor dan Mat Rempit [Iluvislam.com]

Posted in: Lables: , - 8 Comment
Sebagai seorang doktor yang tugasnya menyelamatkan nyawa manusia,tentulah saya merasa bangga dengan profesion saya ini. Sememangnya inilah cita-cita sebenar saya selama ini. Etika dan sikap profesionalisme sering saya amalkan. Apatah lagi saya juga seorang pensyarah di Pusat Pengajian Perubatan di salah sebuah universiti terkemuka. Saya sering menanamkan dan menekankan aspek insaniah dalam diri bakal-bakal doctor yang merupakan pelajar saya.

Suatu hari yang ditakdirkan Allah, saya di ajar tentang suatu nilai yang saya terlupa oleh seorang mat rempit.

Saya menoleh jam loceng saya. "Ah….baru 3am dan saya baru terlena hanya 2jam sahaja." Tapi,apakan daya kerana tugas,saya terus mencuci muka dan terus menggapai kunci kereta saya. Inilah rutin seorang doltor yang kita kenali sebagai `on call`.

Setelah memecut kenderaan saya,akhirnya saya tiba di bilik kecemasan. Ada satu kes kemalangan. Seorang penunggang cedera parah dan pemboncengnya meninggal dunia di tempat kejadian.

"Tolong doktor..Tolong selamatkan kawan saya," rayu seorang lelaki muda berseluar jean yang koyak dibahagian lututnya. Inilah trend pakaian mat rempit. Setelah 4 jam dibilik pembedahan,mangsa berjaya diselamatkan dan kaki kanannya terpaksa dipotong. Entah mengapa hari itu,terlintas bisikan syaitan dalam hati saya yang menyatakan`you deserve to get it`. Astaghfirualallahal azim, sebagai seorang doktor,saya tidak harus meletakkan prejudis saya sebagai prioriti dalam merawat pesakit. Melihat pesakit saya dari sudut siapa dia sebenarnya adalah salah. Hal ini kerana, dalam merawat dan meyelamatkan pesakit,nyawa setiap manusia begitu bernilai walaupun pada pandangan kita atau sesiapa,dia bukanlah apa-apa.

Keesokan harinya,saya pulang dari hospital agak lewat malam. Kepenatan benar-benar menyebabkan saya tidak sabar untuk tiba di rumah.

"Ah….lampu merah pula!!" Maka saya terus menekan pedal brek dan menunggu giliran sambil mata saya tertumpu pada suatu peristiwa yang menarik. Saya melihat seorang lelaki yang koyak jeannya dilutut menunggang dengan laju melanggar lampu merah tanpa rasa bersalah. Dalam hati saya berdetik "sah mat rempit lagi. Tak ada kerja lain ke selain menyusahkan orang lain." Tiba-tiba saya melihat pemuda itu berhenti,menongkat motornya dan berjalan kedepan.

Saya benar-benar malu pada diri saya sendiri melihat pemuda itu mengambil bangkai kucing yang saya kira baru saja dilanggar petang tadi,mengalihkannya ke tepi jalan agar tidak dipijak hina oleh kenderaan lain.

"Allahuakbar."

Saya benar-benar tersedak dengan bisikan hati kecil sendiri. Saya rasakan diri ini sangant mulia apabila menyelamatkan nyawa manusia,tapi tidak terlintas dan tidak sanggup membela bangkai binatang itu padahal ia juga suatu nyawa yang harus dihargai dan dimuliakan. Sedangkan dia seorang mat rempit yang mungkin tidak menghargai nyawanya sendiri boleh meletakkan nilai harga nyawa seekor binatang pada aras yang tinggi. Sesungguhnya Tuhan sedang mengajar saya sesuatu.

Sesungguhnya saya telah belajar sesuatu dari seorang mat rempit. Kemuliaan seseorang itu bukan terletak pada berapa besar dan tingginya jasa dan sumbangan pada sesuatu tetapi dinilai dari berapa besar seseorang itu mengerti makna kewujudan sesuatu dan menghargai.

Ini bukan kisah yang memberi pengajaran bahawa kita juga boleh menjadi mulia walaupun seorang mat rempit,lantas menanam cita-cita untuk menjadi kaki rempit. Namun cerita ini membawa pengajaran bahawa kita tidak boleh terlalu berbangga dengan diri sendiri dan membiarkan prejudis membezakan diri kita dengan golongan lain. Sikap prejudis akan mengurangkan etika dan meruntuhkan sikap profesinalisme yang ada dalam diri kita..

Oh Bulan..

Posted in: - 6 Comment

Bulan Tersenyum.. Hehe..

[Tuan Punya Gambar: Zaki]



Apa pendapat korang ? [English: What do you think ?]

Kenduri Kawanku di Kuala Selangor...

Posted in: Lables: , , , , , - 24 Comment

Hmm.. Kawan-kawan..
Nak tahu tak ?
.....................................................
Hehe..

Hari ini kan... Ada Kenduri Kahwin, Pelbagai jenis kaum datang,
termasuk dari India.. hehe.. [Belagak lak aku ni]...

Bermula di "Traffic Light" untuk pergi ke Ijok pada jam 9.05..
Menunggu ketibaan bas pada 9.20 "something-something"
Haha,
[Thanks to my best friend: Uwais.]

Tapi tak best sangatlah sbb 2 orang je ikut..
......................................................

Dah sampai kat "Station Bus" Kuala Selangor..
Tuan Rumah datang menjemput kami berdua dengan menggunakan kereta Perodua Kancil..

Sampai dirumahnya, macam-macam ada.. [Pelbagai Kaum termasuk Kami]..
Haha...

Biasalah tu..


Ni Gambar orang yang nak bersanding tu..


Dalam pukul 11.00 a.m., kitaorg bertolak ke Stadium Kuala Selangor dengan bantuan saudara-mara Adi @ Tuan Rumah ..
Sampai disana, kitaorg masuk ar jap,
tapi keluar balik sbb takde org yg kenal..
Lps tu "just" melawat stadium kat sana.. [Round & Round la senang cite]..
Haha..

"Just Nice"

Hehe..

Dan kawan Adi ni datang lak..
Pada mulanya aku tak kenal..
tapi bila sembang-sembang jap.
Kenal la diaorg tu sapa..
Crow siap panggil aku "Untouchables" agi..
haha
Teruja aku...
Crow ajak kitaorg masuk kat stadium lak lps tu sebab dah lapar sangat..
Haha..


Ni la Uwais.. ["Handsome" tak ?]


Makanan yang kitaorg start makan adalah Cendol [Kalau Barat=Cendol ini adalah Pencuci Mulut, kat Timur=Cendol, buah sebagai Pembuka Selera pada dasarnya]
Hehe..

Dalam masa makan-makan tu adalah orang bagi benda ni... [Tgk kat bawah..]







Turunkan lagi...















Lagi..












Itu je la yang kitaorg dapat.. Hehe.. [Siap ada tajaan lagi.. (Saja nak "promote")]






Pengantin baru je nak duduk.. Hehe..






Tu lah pengantin bersama Saudara Mara dan Ahli Keluarga


Bagi aku, perkahwinan ni menarik la sikit sebab pertama kali tengok..
Tapi, diaorg masih lagi mengamalkan Adab Bersanding orang Melayu..
Itulah bagus..
Haha...

Selepas itu, kawan aku ni dah tah pape sikit..
Dia "Snap" la satu gambar.. [Tertera di bawah]


Itulah gambarnya


Haha..
Pelik kan..



Gambar wajib ni.. Hehe..[Adi sebelah kiri, Tha Untouchables sebelah kanan]


Waktu sudah menunjukkan hampir pukul 3.00 p.m.
Haha..
[Rasa tak sampai hati nak tinggalkan kawan aku ni..]
First time ever jumpa....
Dan Adi segera mendapatkan kunci kereta Kancilnya utk menghantar kami ke Stesyen Bas semula..
Sedih gak..
Sebelum tu..
aku tangkaplah gambar luar Stadium ni..


Cantik Ke ?..... Hehe....


Dalam kereta lak..


Itulah Crow @ [Aku tak tahu nak eja namanya]


Dah sampai kat stesen bas tu..
Adalah "Omputih" ni minta bantuan kat kitaorg..
Ada seorang India ni, dia suruh "Omputih" tu tunjukkan bas Batang Berjuntai..
tapi kitaorg rasa kesian la pulak..
Sbb kitaorg tak "sure" sama ada bas tu akan berpatah balik ataupun diaorg akan gi ke laluan Batang Berjuntai atau sekarang lebih dikenali sebagai Bestari Jaya..
"Omputih" tu tanya, Where's the Kuala Selangor Fireflies resort..
Sama-samalah kitaorg tu blur, [tapi masih faham lagi bahasa Inggerisnya]..
Nasib baik lah de Sorang Pompuan ni bantu si Uwais ni..
haha..
Tapi kesian gak kat "omputih" tu..

Dalam perjalanan tu,
Uwais pun ada rasa simpati kat "omputih" tu..
[Uwais berkata: Rasa nak patah balik je tolong "omputih" tu..]
Masa tu nampak lah "Fireflies Park" Kampung Kuantan..
[Uwais berkata lagi: Betullah kat sini [Kg. Kuantan]]
Tapi nak buat macam mana..
Dah jauh..
Tak boleh la patah balik..

Walau macam-mana pun, tetap seronok juga sebab dapat banyak pengalaman..

P/S: Terima Kasih kepada Adi Ismail kerana menjemput aku.. I really appreciate that..


Sementara tu.. tengok la Iklan yg kawan aku ni buat.. Hehe...



Rumah Terbuka [Abdul Malik B. Rosdin] 26/10.


Open house hari ni Satu je rumah kawan yang aku pergi..
sbb aku ni manalah ada ramai kawan sangat.
tapi leh la sikit..
walaupun aku ni agak pelik
Haha..



Izhar dan Tuan Punya Rumah [Malik]




Mior Afiff, Drebar aku.. [Takde dia, takdelah aku kat sini]


Alhamdulillah la sebab makanan kat sini sedap-sedap.. Aku cuma makan Nasi Briyani je..
Haha.. nasib bek sedap. Selera ar tapi apakan daya, 1 pinggan je.. Tak mampu nak lebih-lebih sebab nak jaga badan aku yang dah masuk tahap Obese ni.. Hehe..





Salah seorang ahli Bittersweet [Herri].. ngan Seorang Cina [Kawan ahli Bittersweet]


Dan gambar terakhir..






Special Edition secara tiba-tiba.. Bittersweet [Pijie & Herri], Marwan & Tha Untouchables


Takdelah aku terkejut sangat sebab ni pun tiba-tiba je berlaku..
So, aku just minta bergambar je ngan diaorg sbb alang-alang an..
Itu je lah..

P/S: Terima Kasih kepada Photographer: Marwan & Malik, Drebar aku: Mior dan tak lupa juga kepada Tuan Punya Rumah yang sudi menjemput aku.. :) Hope dapat jumpa lagi tahun depan.. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..



Pasal Budak Banjir.. Hangat Ka ?

Posted in: Lables: - 23 Comment
Khas utk wanita/lelaki kalau nak join leh gak....

Budak banjir=Budak yang suka pakai tudung singkat sehingga nampak alat sulit mereka [jgn marah ek/aku terus terang ni/jgn terasa lak]...
Kadang-kadang, aku pun naik meluat tgk tapi nak wat camne.
dah selalu tgk dpn mata bila kat sekolah..
So, susah la nak lepas pandang kan ? Pada pendapat aku lah kan..
tak wajar perempuan pakai tudung singkat..
btw, aku tahu korang suka ikut peredaran semasa tapi kena pandai-pandai ar jaga diri korang, korang tahu kan batas-batas aurat masing-masing.. so kita mestilah ikut apa yg sepatutnya..
[Balasan bagi pendapat Aishahtur [sambungan dari komen], btw, betullah apa kau ckp tetapi kalau pakai tudung tapi nampak aurat gak [transparent] pun wat pe.. sama gak mcm tak pakai tudung]
sbb lelaki dia memang mudah teransang [mmg kejadiannya]. Lps tu faham-faham ar lelaki ni camne.. Ada yg suka perempuan tetapi pada tahap-tahap yg kritikal .. [faham-faham sendiri ar]...
Hmm, Pada pendapat korang, kenapa ada sesetengah perempuan suka pakai tudung singkat dan yang sewaktu dengannya ?



P/S: Maaflah kalau ayat kat post ni ganas sangat...

Seminggu sebelum Raya..

Posted in: Lables: - 10 Comment
Dimulakan dengan borak-borak di Pondok Penduduk Kawasan D Puncak Alam..
haha..
Lepas tu adalah mcm-mcm aktiviti yg tak sepatutnya seperti yg di bawah ini..
Ada lima org dlm post ni iaitu Aku, Uwais, Syazewan, Luqman Baharim dan Fuad..



Bersama 4 org selain Fuad [Tukang Gambar utk pic pertama]



Ni Fuad, budak yg nak cuba belajar skill Parkour..



Cicak-Man sesat mana entah.. hehe



Kembar tak sama darah dan tak seiras tapi bersaudara...





p/s: KAMI ni mmg gila sikit.. hehe

Luahan Hati Sahaja..

Posted in: Lables: - 6 Comment
Pertama sekali,
minta maafle kalau post ni tak menarik..
Minoe @ Shark @ Mirul @ Sarkhawi rindu kat blog ma..
tak tulis mcm hilang..
walaupun aku dah banyak lost..
lost friends, handphone and so on..
sad gak..
btw, minta maaflah sbb aku hide online kat myspace
gaiaonline, sorry ek kalau dah lama tak on9..
mcm malas lak nak on9..
cuma ketagih kat myspace je..
dan,
minta maaflah kalau blog ni susah nak komen..
btw kalau nak komen..
klik je yg kat comment kat atas dekat ngan tajuk blog post..
maaflah kalau ayat tertunggan langgang sikit dan
minta maaf juga sbb sekarang ni aku kurang bercakap sikit..
not in mood da..
Nizarath, don't be so selfish.. [Walaupun hampir-hampir bercinta gak]
:(
good luck all of you.

Cerita Hebat Untuk Orang Bercinta/Untukmu [Iluvislam.com]

Posted in: - 8 Comment
Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna. Dalam kelas kawan-kawan semua tak suka saya. Saya nak 'join', diorang kata saya menyibuk. Ada pula yang kata saya kuat emo. Sikit-sikit nak marah. Padahal sebenarnya saya nak tegur mereka buat bising masa belajar.

Lepas tu saya cuba buat lawak, kononnya nak tarik perhatian orang lainla. Saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya, terutamanya budak-budak perempuan. Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti).Tapi saya tak kisah. Asalkan ada yang terhibur. Pernah sekali tu, saya dapat award kelas – 'Penglipur Lara Hati Nan Duka'. Huhu~

Tapi saya tetap merasakan kekosongan. Memang lumrah manusia, seoarang lelaki akan tertarik kepada perempuan. Macam itulah yang saya rasa. Saya tengok kawan-kawan ramai yang dah 'couple'. Dalam dorm sms awek sampai pagi. Ada yang 'call' awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit. Walaupun nampak macam membazir, tapi rasa 'jelous' tetap hadir di hati.

Saya mula berfikir, "Adakah aku perlu BERCINTA?" Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu, saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'. Dan masa itulah saya kenal awak. Saya rasa saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya.

Mula-mula awak jual mahal. Taknak layan saya. Tapi saya tak kisah, mahal pun takpe, nak beli gak. Dan akhirnya, dipendekkan cerita, saya pun mulalah BERCINTA dengan awak.

Masa bercinta, memang saya sangat-sangat bersemangat. Apa orang minang kata..'ALL OUT'lah. Hahaha.. Saya selalu call awak, awak pun selalu call saya. Malam-malam 'gayut'. Kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam. Tetapi segala PENGORBANAN yang dilakukan masa ber'couple' tu, tidak terasa pun kehilangannya.

Masa bercinta memang indah. Semuanya indah. Sikit-sikit gurau-gurau. Sikit-sikit gelak-gelak. Kalau merajuk sama-sama pujuk-memujuk. Kalau 'birthday' kita sambut sama-sama. Untuk diri ini,terasa amat bahagia. Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai. Saya pernah terfikir, biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam, kata saya macam-macam, asalkan saya ada awak yang memahami saya.

Hampir setahun kita bercinta. Sekarang dah masuk tingkatan 5. Suatu hari saya dengar ceramah. Alhamdulillah, daripada ceramah itu saya sedar yang saya banyak buat dosa dan saya kena berubah. Hidup saya mesti selari dengan Islam. Saya kena jadi orang baik. Sebab memang itu fitrah manusia,menginginkan kebaikan. Semua orang nak masuk syurga kan? Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid. Rapatkan diri dengan Al-Quran. Selalu solat jemaah awal waktu. Selalu dengar tazkirah.

Lepas itu saya beli terjemahan Al-Quran, sebab nak tadabbur Al-Quran. Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak. Saya taknak jadi baik seorang diri, jadi saya ajak awak sekali. Saya ajak awak baca Al-Quran. Saya kejut awak bangun subuh(calling). Saya ajak awak saling beri tazkirah.

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya. Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak berhenti couple. Saya kata, kita bukan buat benda yang salah pun. Bercinta kerana Allah. Kita couple tak macam orang lain. Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je. Ada yang siap buat mksiat lagi. Pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi. Tapi kita couple baik-baik. Jaga batas-batas syara'. Tak guna ayat jiwang-jiwang. Janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat. Cuma sms dan call je.

Dan awak terima perubahan saya itu. Saya pun banyak nasihatkan awak. Awak pun terima. Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu, tapi saya faham, perubahan memerlukan masa. Dan akhirnya saya rasa, hubungan kita semakin diredahai. Saya selalu berdoa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan.

Dalam proses perubahan saya, saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib. Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran. Kalau kita tidak berdakwah, kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak. Sesuai dengan firman-Nya dalam surah Al-A'raf, surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik. Tegur mereka apa sahaja yang silap. Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah atau dosa. Saya mesti nak tegur. Selemah-lemah iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman, apa lagi, tegur la depan-depan. Awak pula selalu nasihatkan saya, jaga perasaan orang lain, berdakwah kena berhikmah, tak boleh kasar-kasar, nanti orang benci. Nasihat awak tu sangat berguna buat saya.

Lepas tu, satu masa. Saya terbaca artikel tentang couple. 'COUPLE HARAM' tajuknya. Saya tak percaya. Tapi bila baca detail-detail yang diberi, macam betul pula. Ingat nak bincang dengan awak, tapi berat pula rasanya. Saya fikir kembali. Kita tak buat maksiat. Kita tak jalan-jalan pegang tangan. Tak jiwang-jiwang sangat. Cuma saling ambil berat, tanya khabar, borak-borak, siap ada bagi tazkirah lagi. Apa yang haramnya dengan benda ni? Biasalah, kalau kita suka satu benda tu, kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita. Saya pun buat tak tahu pasal benda tu dan teruskan saja hubungan kita.

Masa terus berlalu. Sedar tak sedar peperiksaan percubaab SPM dah dekat. Tiga minggu je lagi. Dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan-kawan. Buat 'study group'. Pada masa yang sama, bagi tazkirah. Ada yang terima. Ada juga yang buat tak tahu. Kadang-kadang bila tegur, saya kena marah pula. Macam-macamlah alasannya. Ada kata saya tegur tak berhikmah, ada yang kata saya menunjuk-nunjuk. Tapi saya tak kisah, saya ada tempat nak mengadu, huhu.

Suatu ketika, ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri, saya terjumpa ayat ini:

Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri
(kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun berfikir, "Selama ini aku asyik tegur orang je. Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan, Cepat marah, suka buang masa, ada lagi dosa-dosa yang masih dilakukan. Macam mana ya?" Lepas tu terjumpa pula ayat ini :

Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah
kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan. "Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau dengan kami..tegur orang konon.." Berfikir sejenak. Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak? Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh? Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah tahu saya selalu berhubung dengan perempuan? Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir. Dipendekkan cerita lagi sekali,saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dakwah. Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap. Dalam perjalanan ke seminar tu, saya masih sms lagi dengan awak dalam bas. Sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu dan lain. Dalam fikiran saya, "Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."


Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf, pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri. Lagipun kami semua penat. Pihak penganjur pun faham. Takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam.

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ. Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple. Tapi saya teragak-agak. "Kalaulah betul couple tu salah, habis tu, nak buat macam mana? Aku kena 'clash' ke? Alah, buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri fasilitator tu. Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit, boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Anta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang kawan ni, perempuan la. Tapi bukanlah setakat kawan biasa. Rapat jugalah. Bukan rapat biasa-biasa, tapi rapatlah.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula abang tu kate. Mesti dia marah punye. Tapi bagi dalih apa lagi. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya:

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

Dengan suara yang lembut abang tu jawab:

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah
suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat anta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."

Sambil abang tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau anta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada anta ialah, syaitan telah buat anta pandang indah benda buruk yang anta lakukan. Walaupun anta berpandangan tajam, maksudnya anta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat anta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat anta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa anta sms dengan dia, anta ingat Allah aje. Mesti ada masanya nata hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata,

"Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, anta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Anta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. Kalau anta janji taknak call dia pula, anta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi, masih ada zina yang tetap anta tak dapat elak apabila bercouple.."

" Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah s.a.w. jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Anta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah s.a.w. bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnya, macam mana pun anta buat, anta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam. Kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang abang tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung.

"Ana dulu pun couple juga. Lagi lama daripada anta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak grad. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana terus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada anta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sangat."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan abang tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Abang tu jawab,

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang anta. Anta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya terdiam lagi.

"Pasal dia pula, cuba anta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan anta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, dia takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau dia buat sekalipun, itu bukan tanggungjawab anta, apa yang anta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan menanggung balasan atas perbuatannya sendiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sedar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ada juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Anta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan anta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat 'group discussion', masa tu anta hanya layan dia hanya sebagai 'group discussion partner'."

Tiba-tiba saya terfikir,

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tinggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab,

"Ata kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Anta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, anta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni? Abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tinggalkan."

Alamak, tak boleh lari lagilah nampaknya. Saya rasa macam abang ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri.

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat, jadi rasanya, inilah masanya."
Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

..tr> ..table>
Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tinggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

SENDING..

MESSAGE SENT

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata. Tak sangka. Memang tak disangka. Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sebenarnya. Tiba-tiba saya teringat ayat Allah, Surah Al-Baqarah, ayat 216,

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Masa terus berlalu. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupakan awak, bukan senang, tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang. Saya bagi ta'lim di masjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil. Macam-macam yang berlaku. Ada kritikan, ada juga yang setuju. Cuma kali ini saya tak dapat nak mengadu pada awak, tapi saya jumpa tempat mengadu yang lebih baik, pada Dia, Allah yang Maha Mendengar.

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak. Awak bagi gambar bunga. Bawah tu ada ayat,

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir, "Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir.

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."
..tr> ..table>

Saya dah buat keputusan. Saya pasti apa yang saya buat ni betul. Saya yakin, saya tinggalkan semua ini demi mendapatkan redha Allah. Allah akan gantikan dengan sesuatu yang terbaik untuk saya. Dan saya takkan sekali-kali berpatah balik.

TAKKAN BUAT SELAMA-LAMANYA...


[Credit to Hudzaifah Azman: myspace.com/hoodz_06]

What ???

Posted in: - 0 Comment
School holidays..
it seems like a boring day because doesn't have work to do although exam is over..
ARGHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
If u wanna request somehting, just ask, ok ?
Saja nak buat promosi,
Tertekan juga kalau belajar sendiri,
kena ada "partner", barulah ringan bebanan yang aku pikul,
haha
hari tu, kawan aku kemalangan
harap sekarang ni dia dah baik sikit..
hmm,
Siapa tahu makna cinta yang sebenarnya, tolong bagi tahu aku tau [Cinta secara keseluruhan] ?
Sedih juga tak dapat jumpa......
kalau ada masalah, bagitahu je,
nanti aku tolonglah ?
walaupun aku tahu beban yang kamu tanggung itu sangat berat bagimu,
tapi ku di sini dapatlah tolong ringankan sedikit.
kalau tak selesaikan masalah, lagi parah..
tahu ???

haha, that's all for 2nite..
take care
peace
Tha Untouchables 1 and only blog.

Happy Mothers Day

Posted in: - 0 Comment
You give me such a power to do everything,
U makes me feel so cool whether I'm without you, mom.
Thanks for everything mom..
U find the money for me to "menyekolahkan kami"
U took care of me until now...
I LOVE U...

To all the readers, I'm sorry if my grammar is such a little bit wrong.
I hope you "bantu kami untuk membetulkan" my grammar.

Thank u, and happy mothers day to all mom all over tha world...

What Do U Think about Parkour ?

Posted in: - 1 Comment


watch the videos and give me some comments.
thank u...

No Subject

Posted in: - 0 Comment
Thanks for your supporting in this blog. I know it was just new... and sorry for the Malay Language, if you want to translate it into English, you can search it. By the way, wish me luck and pray for my succeed in Mid Year Exam ok. Sometimes I'm selfish,
hope you understand me. To all my friends , thanks for being my best friends, You teach me something although you are not teaching me. I'm look at by my eyes and I found something's new in my life. Sorry if I'm not seeing you because I want to solve my problem. I'm very lonely right now, hope you can give me some shine of my life, I really need it. Hmm, why is no subject, because this is just a public "umum".

Anyway, I want to ask you something..
Who's are clever on making instrumental music @ karaoke music @ minus one ?
If you know, can you give me the software ok ?

that's all for today.

Twelve time WWE Champion: Triple H

Posted in: Lables: - 0 Comment

Walaupun John Cena kalah,
tapi hatiku tetap dekat si dia,
Triple H pun aku minat,
sebab dia ni bijak,
banyak kemahiran sebab dia masuk gusti dah lama,
sejak era 90-an lagi...
tak mungkinlah dia tak dapat banyak pengalaman,
Sapa kata gusti itu tidak benar ?*
Kalau tak benar, bagi sebab...
Kalau benar pun bagi sebab,

Pada pendapat aku, gusti itu benar sebab semuanya perlukan kemahiran, latihan untuk masuk WWE, TNA, ECW, ROH, UFC dan lain-lain lagi..
Semuanya mengambil masa beberapa tahun untuk menjadi penggusti professional,
u know ?

that's all for 2day...
thanks for visiting my blog, peace

Khas untuk Atuk [Belah Ayah]

Posted in: - 2 Comment
Ku meninggalkan daku disaatku
hampir-hampir sampai ke tempatmu [hospital],
hidup dan mati seseorang manusia di tangan tuhan,
kita yang hidup ni janganlah menikmati keasyikan dunia sahaja,
ingat Akhirat sama,
________________________________________

Alter Bridge [In Loving Memory Lyrics]

Thanks for all you've done
I've missed you for so long,
I can't believe your gone

You still live in me,
I feel you in the wind,
You guide me constantly

I never knew what it was to be alone no,
Because you were always their for me,
You were always waiting.

Now I come home and I miss your face so,
Smiling down on me,

I close my eyes to see and I know
You're a part of me, and it's your song
That sets me free
I sing it wild
I feel I can't hold on
I sing tonight
Because it comforts me

I carry the things that remind me of you,
In loving memory of,
The one that was so true

You were as kind as you could be,
And even though you're gone,
You still mean the world to me

I never knew what it was to be alone no,
Because you were always their for me,
You were always waiting.

But now I come home and it's not the same no,
Feels empty and alone,
I can't believe you're gone
And I know



You're a part of me, and it's your song
That sets me free
I sing it wild
I feel I can't hold on
I sing tonight
Because it comforts me

I'm glad it set you free from sorrow,
I'll still love you more tomorrow,
And you'll be here with me still.

All you did, you did with feeling,
And you always found the meaning,
And you always will,
And you always will,
And you always will.

And I know,
You're a part of me, and it's your song
That sets me free
I sing it wild
I feel I can't hold on
I sing tonight
Because it comforts me

*kalau nak dengar lagu tu bolehlah tengok dekat music player,
aku ada tambah,
_____________________________________________________________

hmm, banyak pengorbananlah yang dia lakukan untuk anaknya & cucunya mengikut ajaran agama sebab agamalah sebenarnya menjadi sumber inspirasi untuk berjaya,
kalau tak ada agama, macam mana,
kalau takde seseorang kita mesti akan berasa sunyi.....
haha


thanks...

Pasal semua.....

Posted in: - 0 Comment
Semua yang ada akan kembali,
Walaupun manusia saling suka dan benci,
tapi kita tak patut benci seseorang walaupun dia dah buat macam itu,
kalau nak membenci tu janganlah teruk sangat sampai mengeluarkan perkataan mencarut,
lupakannya saja dan buat sahaja apa yang kita patut buat sekarang,
jaga diri,
tutup aurat dengan sempurna,
janganlah yg boleh nampak dalam [transparent],
kalau boleh jauhkan diri dari berdua-duaan,
caranya MUDAH,
bawa saja adik beradik,
lepas tu jumpa sajalah,
tak payah berjumpa berdua walaupun di depan orang ramai sebab banyak benda boleh terjadi walaupun orang itu baik,

Kita mudah terpengaruh dengan hawa nafsu dan godaan syaitan... betul ???
sekarang aku cuba nak masukkan cara hidup Islam dalam kehidupan aku,
sebab aku nak jadi orang yang berguna suatu hari nanti,
semua nak begitu, bukan ???

Kata nak berubah itu memang senang,
tapi kalau kita nak mengubah diri kita,
kita cuba menahan diri,
berjihad untuk berubah,
untuk diri, keluarga, masyarakat, agama, dan negara...

Sama juga macam yang lain,
perlukan latihan, kesabaran, ketenangan,
walaupun kita bosan,
tapi cubalah buat aktiviti yang tidak menambahkan dosa,
sebaliknya menambahkan pahala,
aku anggap kamu semua ni macam adik-beradik @ ahli keluarga...

Sayang Kamu...

Walaupun kamu tidak tahu perasaan dalaman aku,
aku sayang semuanya cuma aku tak suka buktikan sebab banyak lagi benda yang aku patut buat @ tanggungjawab yang perlu dilaksanakan...

Setiap manusia perlukan perubahan untuk kita terus maju ke hadapan,
saya sudahi blog ini dengan kata-kata semangat...

LIVE FAST, STUDY HARD

HELP, PRACTICE, CONFIDENT, DO....

DO YOUR BEST @ MY BEST, DO YOUR VERY BEST @ MY VERY BEST...


Itu sahaja yang saya dapat bantu....

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Best Day Ever.........

Posted in: Lables: - 2 Comment

Macam-macam benda yang Puan Zanita Haji Isa @ 4 SC2 class teacher bagi masa belajar Pendidikan Islam...
baru aku sedar berdua-duaan dekat tempat awam pun HARAM
kalau nak berjumpa berdua, lupakanlah
tapi kalau nak juga...
bawa geng....
ataupun bawa adik beradik...
baru ada "kick"*


Besok ada eksperiman Naphthalene [Maaf kalau silap eja],
InsyaAllah...
hmm harap-harap kumpulan kitaorg lulus eksperimen tu....
hmm, Inilah blog kan, untuk luahkan perasaan dan segala-galanya yg kau suka....
Mungkin aku ni pendiam dekat sekolah, tak suka bergaul bebas [Memang tak suka],

[khas untuk semua]

itu sajalah yg aku nak tulis hari ni, tak banyak idealah cuma aku adalah wat/ubahsuai gambar kejap petang tadi dengan menggunakan PSD...



thank u...

Happy Birthday John Cena [31]

Posted in: Lables: - 0 Comment
John Cena's Birthday [23 April 1977]
dah tua dah dia...
tapi dia ada dalam semua hati peminatnya dan Ibu bapa, adik beradik serta kawan-kawannya...
hmm cakap pasal John Cena ni terlampau banyak sejarah...
dia ni seorang yg aktif...
tahu ???
tak tahu tak pe..
boleh cari dekat wikipedia...
banyak sejarah...
harap-harap dia menang balik WWE Champion dekat Backlash...

HUSTLE, LOYALTY, RESPECT...

First ever blog post [Intro]

Posted in: - 4 Comment
Maaflah kalau ku macam gila sikit,
banyak hal yg aku lari,
tak sangat bertangungjawab,
malas sikit je, tak banyak,
macam tulah aku...
ok.
Tujuan blog ini dibina adalah untuk melepaskan perasaan dan mendapatkan ilham-ilham baru saja,
siapa ada lagu instrumental ataupun kalau nak senang takde suara penyanyi menyanyi, hanya musik sahaja, bagitahu aku ataupun hantar kat aku dekat emel, min03powermax@gmail.com ataupun min03powermax@yahoo.com tambahan min03powermax_54@hotmail.com,
hantar saja ye....
aku berharap sangat-sangat...


Sebenarnya, aku tengah perlukan tenaga pengajar utk mengajar ku Kimia, Add Math, Biology dan Fizik...
who can help me ?????

Copyright © 2010 Nothing Interesting All rights reserved. Powered by Blogger .

Design by themetraffic. Blogger Template by Anshul | Funny Pictures.